مدت زمان بسیاری ست که انواع گل ها به همراه گلدان ها به آپارتمان ها رفته و به همراه خود باغچه های کوچک را از حیاط های قدیم به خانه های جدید آورده است. با خرید گیاهان آپارتمانی زینتی طبیعت زنده و پویا را با تمامی عظمت اش به خانه می آورید. اگر می خواهید روحیه تان عوض شود، گیاهان بهترین انتخاب هستند. بدون اینکه متوجه شوید، خیلی لطیف، شما را به یک باغبان تبدیل می کنند. در ضمن علاوه بر زیبایی بخشی، باعث تصفیه و پاکسازی هوای منزل نیز می گردند. اما افزایش تقاضا در خرید گل و گیاه و ایجاد فضای سبز در محیط های بسته چنان گسترده وسریع است که آموزش لازم در نگهداری آنها نتوانسته است خود را با این سرعت هماهنگ سازد. با این حال برای آموزش گل و گیاه در آپارتمان کتاب های بسیاری تألیف شده که می توانیم از آنها به عنوان منبع موجود نام ببریم. تیم پالیز کشت نیز تلاش دارد تا اطلاعاتی مفید در مورد بهترین بستر گیاهان آپارتمانی مانند گیاه آپارتمانی سانسوریا پوست ماری را به اطلاع شما برساند. آشنایی با خاک گیاهان آپارتمانی یکی از ملزوماتی ست که می بایست به آن توجه ویژه کرد. خاک یکی از عناصر اصلی و مهم در پرورش و رشد هر گیاهی به حساب می آید و ترکیب و مواد مغذی موجود در خاک برای رشد گیاهان آپارتمانی از اهمیت بالایی برخوردار هست. شاید این پرسش برای شما هم پیش آمده باشد بهترین بستر گیاهان آپارتمانی کدام است؟ تمام افرادی که به گیاهان علاقه دارند و حتی گلخانه دار ها نیز این پرسش را برایشان ایجاد میشود که بهترین بستر گیاهان آپارتمانی چیست؟ اگر در انتخاب خاک مناسب گیاه خود دقت نکنید امکان دارد که شرایط گیاه تأمین نشود و باعث از بین رفتن و پوسیدگی ریشه گیاه شود. انواع گیاهان آپارتمانی نقش بسیار مهمی در زیبایی محیط خانه، طراوت وشادابی آن و ایجاد تنوع رنگ درگیاهان دارای برگ زینتی بازی میکنند. سلیقه و مهارت یک خانم خانه دار را از انتخاب محل استقرار گلدان و پاکیزگی و طراوت گلدان های خانه میتوان تشخیص داد. گروهی از گیاهان که آستانه تحمل دمایی حداقل ۲- و حداکثر ۳۰ درجه سانتیگراد را داشته (دمای مطلوب رشد ۱۸-۲۴ درجه سانتیگراد) و خواهان وضعیت نوری فیلتر شده (برای کاهش شدت نور) میباشند، گیاهان آپارتمانی نامیده خواهند شد. گیاهان آپارتمانی را می توان در دو دسته گلدار (بگونیارکس، آزالیا، سیکلامن، فوشیا، گل آویز) و برگی (سانسوریا، آگلونما، یوکا ، دیفن باخیا ) تقسیم نمود که هرکدام جلوه خاص خود را به آپارتمان می دهند. گیاهان آپارتمانی گلدار به صورتی پرورش داده شدهاند که برای زندگی در آپارتمان مناسب باشند. این گیاهان علاوه بر اینکه فضای خانه را شاداب و پرطراوت می کنند، به لطف شکوفه و گل های زیبا، به محیط جان تازهای بخشیده و روح زندگی را به خانه و محل کار می آورند. برای انتخاب گیاهان آپارتمانی گلدار ابتدا باید ببینید چه گل و گیاهی برای محیط مورد نظر شما مناسب است. همچنین باید به این نکته دقت کنید که گیاهی را انتخاب کنید که بتوانید به آن رسیدگی کنید و برایش وقت بگذارید. پس اگر زمان کافی برای رسیدگی به گیاهان در اختیار ندارید، بهتر است گیاهان کم دردسر تری را نیز انتخاب کنید.
در مورد آشنایی با خاک گیاهان آپارتمامی نکاتی مهم وجود دارد که باید به درستی به آن ها دقت شود. بهترین بستر گیاهان آپارتمانی باید زهکشی خوب داشته باشد یعنی آب به راحتی درون آن حرکت کند ولی به اندازه ای نباشد که نتواند هیچ رطوبتی را حفظ کند و همه آن را از قسمت زهکش خارج کند. اگر خاک گلدان گیاهان آپارتمانی سنگین باشد و منافذ کافی درون آن وجود نداشته باشد، دچار غرقابی شدن می شود و با آبیاری هیچ منفذی برای تنفس ریشه باقی نخواهد ماند.. نکته دیگر این است که با توجه به نوع گیاه مواد مغذی به اندازه کافی در آن وجود داشته باشد. همچنین از میکروارگانیسم ها هم حمایت کرده و مواد غذایی و عناصر مغذی که برای رشد و سلامت گیاهان آپارتمانی ضروری است، را هم حفظ کند. به طور کلی اغلب افراد برای خاک گلدان گیاهان خانگی خود از پیت ماس یا ورمی کمپوست استفاده می کنند. این ترکیبات برای گیاهان خانگی ضروری هستند و اگر مواد دیگری به آن اضافه شوند به تقویت و رشد بهتر گیاهان کمک می کنند. به این نکته نیز دقت کنید که گیاهان آپارتمانی به خاک گلدانی احتیاج دارند که به اندازه کافی نفوذپذیر و سبک باشد و خلل و فرج کافی داشته باشد و ریشه بتواند به راحتی درون آن رشد. کند. البته سبک بودن خاک گیاهان آپارتمانی نباید به اندازه ای باشد که نتواند گیاه را محکم و صاف نگه دارد. برای تشخیص خاک مناسب گیاهان آپارتمانی یا بهترین بستر گیاهان آپارتمانی راهکارهایی وجود دارد. به عنوان مثال با یک آزمایش ساده می توانید متوجه مناسب بودن خاک برای گیاهان آپارتمانی بشوید. مقداری از خاک را کمی مرطوب کنید طوری که تمام قسمت مرطوب شود سپس خاک را در یکی از دستان خود بریزید و دست خود را ببندید بعد از چند ثانیه دست خود را باز کنید یا باید خاک مچاله شده باشد یا اینکه به محض باز کردن دست خاک نیز از هم پاشیده شود و مچاله نشود. اگر خاک مچاله شد و به هم چسبید پس این یک خاک سنگین است و درصد رس آن بالا می باشد. درست است که مواد غذایی خوبی ممکن است داشته باشد اما چون زهکشی مناسبی ندارد و چسبندگی آن زیاد است، ریشه گیاه را خفه کرده و باعث مرگ گیاه خواهد شد. به این نکته توجه کنید که هر چه درصد این چسبندگی کمتر باشد می توان گفت ترکیب مناسبی از خاک گیاهان آپارتمانی می باشد. اما اگر خاک مچاله نشود و دوباره روی کف دستتان پهن شود این خاک بهترین و عالی ترین خاک برای گیاه آپارتمانی شما ست. بهتر بستر گیاهان آپارتمانی و مناسب ترین خاک گلدان، این ترکیبات را دارا ست: یک قسمت خاک باغچه + نیم قسمت ماسه + نیم قسمت سبوس برنج + نیم قسمت کود حیوانی کاملا پوسیده یا ورمی کمپوست + دو قسمت برگ پوسیده.
انتخاب خاک مناسب برای هر گیاه اهمیت بسیار زیادی در پرورش صحیح آن بخصوص انواع گلهای آپارتمانی دارد. متشکل از مواد معدنی، مواد آلی، گازها، مایعات و ارگانیسمها است که در کنار هم زندگی را امکانپذیر کردهاند. ذرات تشکیل دهنده خاک ، تعیین کننده نوع بافت آن می باشد. یعنی هر وقت گفته می شود بافت خاک مثلا سبک یا سنگین است، اشاره به این دارد که چه ذراتی با چه اندازه هایی در خاک وجود دارند. هر مقدار که اندازه ذرات خاک درشت تر باشد، بافت خاک سبک تر و هر مقدار که اندازه ذرات ریزتر باشد بافت خاک نیز سنگین تر است. ذرات درشت خاک معمولا توانایی جذب و نگهداری عناصر گیاهی و همچنین رطوبت را ندارند اما چنین خاک هایی از زهکش بسیار خوب و تهویه هوای عالی برخوردار هستند. ذرات ریزتر (خاک های سنگین) از عناصر غذایی بیشتری برخوردار هستند و مواد موجود در اطراف ساختار ذرات آنان به تدریج مورد استفاده گیاهان قرار می گیرد اما از طرفی توانایی عبور آب از خود و به بیان دیگر زهکش مناسب ندارند. خاک گیاهان آپارتمانی مورد استفاده در گلدان به نوع گیاه، اندازه گیاه و شرایط محیطی بستگی دارد. اول از همه به این نکته توجه داشته باشیم، خاکی را برای گیاه انتخاب کنیم که ریشه اش بتواند در آن به راحتی نفس بکشد. بسیاری از خاک ها با بافت متراکم رسی مانع درست نفس کشیدن ریشه های گیاه می شوند، همانگونه که می دانید ریشه ترکیبات هوایی خود را از راه روزنه های درون خاکی بدست می آورد. بدانید که تیم سئو محتوا تخصصی ترین مقالات کشاورزی را تولید و ارائه می کند. بر اساس خاصیت فیزیکی خاک رس در زمان آبیاری، این خاک پیوند های محکمی بین مولکول های آب و خودش ایجاد می کند به همین دلیل تبادلات هوایی به خوبی انجام نمی گیرد و ریشه به اصطلاح خفه می شود. پس اولین نکته ای ما در انتخاب خاک گلدان باید در نظر بگیریم انتخاب خاکی است که ریشه بتواند در آن به راحتی نفس بکشد. دومین حالتی که باید در نظر بگیریم حالتی از خاک است که با آبیاری مواد و املاح مفید درونش به راحتی شسته نشود. خاک هایی که ماسه و یا سنگ ریزه های زیادی دارند توان نگهداری آب را نداشته و به راحتی شسته می شوند، با شسته شدن پی در پی به واسطه آبیاری گیاه، مواد و املاح طی زمان کوتاهی از گلدان خارج شده و گیاه مان دچار فقر املاح مورد نیازش می شود و به مرور از بین خواهد رفت. پس دومین عامل انتخاب خاک مناسب حالت نگهدارندگی درست املاح، مواد معدنی و حیاتی گیاه است.
ویژگی های بهترین بستر گیاهان آپارتمانی را باید مدنظر قرار داد تا بهترین انتخاب را انجام دهیم. عموما خاک هایی که مخصوص گلدان و انواع بستر گیاهان آپارتمانی هستند برای استفاده خانگی بسیار مناسب هستند زیرا می توانند به خوبی آب را درون خود نگه دارند. برخی از افراد تصور میکنند که خاک گلدان بهتر از خاک باغچه است. باید بدانید که این تصور کاملا اشتباه است و هر خاکی مزایا و ویژگیهای مخصوص به خود را دارد. تنها باید بدانید که خاک را برای چه هدفی میخواهید و با تناسب به آن بهترین خاک برای گلدان مورد نظر را انتخاب کنید. تنها مواردی که میتوان در مورد این خاک ها بیان کرد این است که خاک گلدان از خاک باغچه گران تر است. مهم ترین نکات در مورد بهترین بستر گیاهان آپارتمانی را می توان اینگونه بیان کرد که خاک گلدان شباهت زیادی به خاک های طبیعی دارد. تنها تفاوت آن ها مواد موجود در آن ها ست که برای اهداف خاص به آن اضافه می شود. یکی از مهم ترین ویژگی های بهترین خاک برای گلدان، سبک بودن آن است. بهترین خاک برای گلدان، عقیم بوده و هیچ گونه میکروارگانیسمی درون خود ندارد. درون خاک گلدان مواد ارگانیک مختلفی مانند خاک اره وجود دارد. برخی از گیاهان آپارتمانی مانند کاکتوسها و ساکولنت ها به خاک سبک تری نیاز دارند زیرا در برابر رطوبت حساس میباشد. به طور کلی مخلوط خاک مناسب گیاهان آپارتمانی باید دارای ساختمانی باشد، که آب بتواند به راحتی در آن نفوذ کند و تخلخل خاک در وضعیتی باشد که آب اضافی را خارج کند تا به ریشه گیاه صدمه نزند و باعث خفگی آن نشود و از طرفی بر اثر آبیاری های پی در پی متراکم و سطح خاک سفت نگردد.
همانطور که می دانید یکی از مهم ترین عواملی که بایستی برای رشد گل و گیاهان بدان توجه داشته باشید ترکیب و تهیه خاک و بافت و همچنین خواص شیمیایی و فیزیکی آن در گلدان است که بتواند مواد غذایی را درون خود حفظ کند و در اختیار ریشه گیاه قرار دهد و در اثر آبیاری شسته نشود و گیاه دچار کمبود مواد غذایی نگردد. بیشتر گیاهان برای زندگی به خاک نیاز دارند. خاک جایی است که ریشه آنها قرار دارد و از آن آب و مواد مغذی دریافت میکنند. تصور ما از خاک همان مخلوط قهوهای رنگ و کثیفی است که در باغها و باغچهها وجود دارد. اما جالب است بدانید که خاک گلدان عملا خاک نیست! خاک گلدان یا بستر گیاهان آپارتمانی در سال ۱۹۶۰ برای اولین بار مورد استفاده قرار گرفت. این خاک در واقع ترکیبی از مواد شیمیایی خاصی است که وزنی سبک دارد و عاری از گیاهان و حشرات مزاحم است. وجود مواد مغذی و انواع کودهای شیمیایی آن را به بهترین گزینه برای گلدان های آپارتمانی بدل کرده است. از مشخصات فیزیکی مهم خاک گلدان می توان به نفوذ پذیری، ظرفیت نگه داری آب و چگالی خاک اشاره کرد. نفودپذیری خاک گل نقش تعیین کننده ای در رسیدن مواد مغذی به ریشه و همچنین تنفس گیاه دارد. خاکهایی با نفوذ پذیری کم مانند خاک رس به دلیل خاصیت چسبندگی بالا در اطراف ریشه مانع از تنفس و رشد مؤثر آن می شوند در حالی که خاکه ایی با نفوذپذیری بالا مانند ماسه از جذب مواد مغذی توسط ریشه جلوگیری می کند. بنابراین نفوذ پذیری خاک باید متوسط و نرمال باشد. ظرفیت نگه داری آب، به معنی پراکندگی آب در تمام سطوح خاک گلدان می باشد که بر رشد یکنواخت ریشه و در نتیجه سرعت رشد گیاه و سلامتی و شادابی آن تأثیرگذار است. چگالی خاک موجب زهکشی بهتر خاک گل می شود و برای گل هایی که ساقه بلند و برگ های بزرگ دارند بسیار با اهمیت است. به عنوان مثال خاک گل بنفشه آفریقایی به این دلیل که ریشه این گیاه بسیار حساس است باید سبک، نفوذپذیر و با ظرفیت بالای نگه داری آب باشد در حالی که خاک گل رز به این دلیل که این گیاه ریشه محکم تری دارد می تواند سفت تر باشد. در این قسمت از مقاله تیم پالیز کشت درصدد هستند تا شما را با ترکیبات خاک گیاهان آپارتمانی آشنا کنند و به معرفی انواع بستر گیاهان آپارتمانی نگاهی بیندازند.
پرلیت Pearlite نوعی سنگ آتشفشانی بی نظم، غیر متبلور و بیشکل با فرمول شیمیایی SiO۲ است که در ساختار آن آب فراوانی وجود دارد. آلومینیوم، سدیم، کلسیم، پتاسیم، منگنز و آهن از دیگر عناصر تشکیل دهنده پرلیت است. معادن مختلف این ماده در سراسر دنیا وجود داشته و در کشور ما نیز در تبریز و استان خراسان معادن پرلیت کشف شده است. از پرلیت امروزه هم در بخش کشاورزی و هم در بخش صنعت استفاده فراوانی می شود. استفاده در ساختمان سازی، صنعت داروسازی، تصفیه آب استخرهای شهری و ... از دیگر کاربردهای پرلیت است. از پرلیت در باغبانی به عنوان بستر کاشت به ویژه در کشت هیدروپونیک استفاده می شود و ترکیب آن با خاک و سایر بسترهای کاشت مانند کوکوپیت Cocopeat ، ورمی کولایت Vermiculite و ... به بهبود ویژگی های بستر برای گیاه کمک می کند. پرلیت کشاورزی و باغبانی با زبری ذاتی خود، تداخل ذره ای فوق العاده مناسبی را فراهم می کند که تهویه عالی و بازدهی بالاتر مخلوط خاک را موجب می شود. همچنین به دلیل داشتن ناحیه سطحی وسیع، پرلیت کشاورزی، رطوبت قابل ملاحظه ای را در خود نگه داشته و آن را به بهترین نحو برای رشد و گسترش گیاه آزاد می نماید. پرلیت دارای PH خنثی ست و در بیشتر محیطهای طبیعی غیرمحلول است. از این رو تغییر قابل ملاحظهای در قلیائی شدن یا اسیدیته محیط کشت ایجاد نکرده و هیچ گونه خللی برای رشد گیاهان ندارد. علاوه بر این اضافه کردن پرلیت به خاک و بسترهای کاشت هیدروپونیک باعت متعادل کردن PH اسیدی یا قلیایی بستر کشت میشود. در محدوده این PH جذب عناصر غذایی به حداکثر رسیده و در نتیجه وضعیت تغذیه گیاه نیز مطلوب تر خواهد شد. پرلیت چگالی بسیار کمی دارد و ترکیب آن به خاک به ویژه خاک های دارای بافت سنگین به سبک تر شدن بافت خاک کمک شایانی میکند و در نتیجه باعث افزایش تخلخل خاک و به تبع آن بهبود تهویه و آبدهی خاک خواهد شد. با پرلیت Pearlite می توان آب را به میزان زیاد و به مدت طولانی و با یک توزیع و پخش یکسان در دل خاک در اختیار ریشه قرار داد و از هدر رفتن آن جلوگیری کرد. در واقع انباری بسیار کوچک برای نگهداری مقادیر بسیار بزرگی از آب برای گیاه در دل خاک ایجاد می گردد و به مرور آب را در اختیار ریشه قرار می دهد و سبب می شود که از شسته شدن مواد غذایی خاک جلوگیری شود. اختلاط مناسب و مطلوب پرلیت با کودهای شیمیایی و خاک برگ عامل مهمی در رشد و تکثیر می باشد. این مخلوط تهیه شده، زهکشی بسیار عالی در خاک بوجود آورده و رطوبت را در خود حفظ کرده و از ضعیف شدن ریشه و از بین رفتن آن در هنگام قلمه زدن یا کاشتن جلوگیری به عمل می آورد. مخلوط مزبور به عنوان عامل رشد گیاهان گلدانی نیز مورد استفاده قرار گرفته و از پرلیت مخلوط نشده در ته گلدان ها جهت زهکشی خوب بهره گیری می گردد. در گذشته تنها از پرلیت های دانه درشت در مخلوط های پرلیت با کودهای آلی و خاک برگ استفاده می شد ولی امروزه از پرلیت های دانه ریز نیز به طور گسترده ای استفاده می شود، بخصوص در مواقعی که قابلیت نگهداری آب بیشتر مورد نیاز باشد.
ورمی کمپوست Vermicompost نوعی کود است که برای تهیه آن از انواع مختلف کرم های خاکی برای تقویت فرایند تبدیل پسماند های آلی و تولید کود با کیفیت بهتر استفاده می شود. این فرایند مزوفیلیک از میکروارگانیسم ها و کرم های خاکی استفاده می کند. طی این فرایند، انواع کرم های خاکی از مواد پسماند آلی تغذیه می کند و از طریق سیستم هاضمه آن را تبدیل به ورمی کمپوست می کنند. به بیان ساده تر، ورمی کمپوست، فضولات کرم ها است که می تواند خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک را بهبود بخشد. مواد شیمیایی که هنگام هضم پسماندها از کرم ترشح می شود، به تجزیه مواد آلی موجود در خاک کمک کرده و موجب می شود کمپوست تهیه شده حاوی مواد مغذی بیشتری باشد و در مدت زمان کوتاهی برای کوددهی مزارع آماده گردد. از پسماند های گیاهی متنوعی مثل کاه، برگ، علف و غیره می توان برای تهیه ورمی کمپوست استفاده کرد. از مهمترین منابع تولید ورمی کمپوست می توان به پهن گاو و گوسفند، فضولات مرغ و خروس، پسماند کارخانجات لبنیات و مواد غذایی، باقیمانده کارخانه های بیوگاز و غیره اشاره کرد. هر کرم خاکی با وزن حدود نیم گرم می تواند به اندازه جثه خود در روز از این مواد عالی تغذیه کرده و حدود پنجاه درصد آن را به کمپوست تبدیل کند. کاربرد ورمی کمپوست در خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک تأثیر بسزایی دارد. این کود اصلاح کننده خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و بیولوژیکی خاک بوده و علاوه بر وزن مخصوص کم، فاقد هرگونه بو، میکروارگانیسم های پاتوژن، باکتری های غیر هوازی، قارچ ها و علف های هرز میباشد. ورمی کمپوست Vermicompost علاوه بر قابلیت جذب آب با حجم بالا، شرایط مناسب جهت دانه بندی و قدرت نگهداری مواد غذایی مورد نیاز گیاهان را فراهم می نماید. ورمی کمپوست حاوی عناصر غذایی بسیار غنی به ویژه ازت بوده که به تدریج آن ها را در اختیار گیاه قرار می دهد. توانایی خاک در نگه داشتن مواد مغذی را به شکل موجود در گیاه افزایش می دهد. هوادهی و زهکشی داخلی خاک های سنگین رس را بهبود می بخشد. تعداد زیادی باکتری مفید فراهم می کند. مواد مغذی را برای خاک فراهم می کند. توانایی نگهداری آب در خاک های شنی را افزایش می دهد. ورمی کمپوست حاوی مقادیری از روی، مس، آهن، فسفر، منگز، کلسیم، پتاسیم و ... است. سبک و بی بو بودن و قابلیت ایجاد سود بالا برای تولید کنندگان از نقاط قوت استفاده از این خاک به شمار می آید. همچنین خاک حاوی کمپوست علف هرز ندارد و قابلیت نگهداری آب و مواد غذایی را دارد.
خاک ها از طریق استقرار گیاه و همچنین جذب آب و مواد غذایی، محیط و بستر مناسبی را جهت رشد و نمو گیاهان فراهم می سازند. خاک موجود در باغچه با خاک گلدان که در داخل آن گیاهان آپارتمانی و یا گل های فصلی کاشته می شوند، متفاوت می باشد. معمولا خاک گلدان ترکیبی از خاک باغچه با اجزای مختلف است که هرکدام از این اجزا تأمین کننده یکی از نیازهای گیاه می باشند. از جمله اجزای تشکیل دهنده خاک گلدان ها می توان به پیت ماس، کوکوپیت، پرلیت، خاک برگ Leaf soil، کمپوست، شن یا ماسه، ورمی کمپوست، خاک لوم، لیکا و هموس اشاره داشت. انتخاب خاک مناسب جهت رشد و سلامتی گیاه بسیار مهم می باشد. نوع خاک و اجزای تشکیل دهنده آن بستگی به نوع گیاه دارد. خاک برگ یکی از خاک های ارگانیک می باشد که از روی هم جمع شدن، انباشته شدن و پوسیدگی دمبرگ های درختان، چمن های قیچی شده و ... به وجود می آید. خاک برگ به دلیل سبک و قابل نفوذ بودنش، تهویه کننده بسیار با ارزشی برای خاک به حساب می آید و بستری مناسب جهت رشد گیاهان زینتی فراهم می آورد. خاک برگ Leaf soil از پوسیده شده موادی مثل دمبرگ های درختان، چمن های قیچی شده و ... درست می شود. خاک برگ برای گل ها و گیاهان ارزش غذایی خاصی نداره و فقط به خاطر سبک و قابل نفوذ کردن خاک از اون استفاده می گردد. از خاک برگ به عنوان یکی از خاک های بستری برای گیاهان زینتی و آپارتمانی استفاده می نمایند. خاک برگ باعث سبک شدن و قابل نفوذ شدن خاک می گردد. خاک برگ از آبشویی، شور شدن خاک و از دست رفتن مواد مغذی آن جلوگیری می کند. این نوع از خاک از زهکشی خوب مناسبی برخوردار می باشد. خاک برگ تهویه کننده خاک محسوب شده و از بهم چسبیدگی ذرات خاک جلوگیری می کند. خاک برگ قابلیت نگهداری رطوبت در خود را دارد. این نوع از خاک باعث افزایش مقاومت گیاه در برابر آفات و عوامل بیماری زای خاک می شود.
کوکوپیت Cocopeat محصول فرعی الیاف نارگیل است. کوکوپیت برای اولین بار در قرن نوزدهم برای باغبانی استفاده شد. اما به خاطر کیفیت آنها پس از مدت کوتاهی، استفاده از آنها کاهش یافت و محبوبیت خود را از دست دادند. در اواخر قرن بیستم زمانی که با روشهای جدید کوکوپیت بهتری تولید شد، به محیط کشتی ارگانیک که با محیطزیستی سازگار بوده و پایدار است تبدیل شد. کوکوپیت با استفاده از الیاف دورریختنی پوست نارگیل تولید میشود. رشتههای نازک پوست نارگیل جدا شده سپس پودر و بستهبندی میشوند. برای این کار ابتدا نارگیلها خیسانده میشوند، روشی برای به عمل آوردن که بهطور طبیعی باعث تجزیهی پوستهی خیس میشود. معمولاً پوست نارگیلها به مدت ۶ ماه یا بیشتر و برای تجزیه شدن در آب خیسانده میشوند. امروزه این فرآیند را میتوان در مدت کمتری و طی یک هفته با استفاده از تکنیکهای ماشینی پیشرفته انجام داد. بعد از خیسانده شدن رشتهها بهوسیلهی شانههای مخصوص از پوسته جدا میشوند، این فرآیند جدا کردن الیاف Defibering نام دارد. پرورش و تولید گیاهان در بستر های کشت به دلیل کیفیت و کمیت محصول در این روش و به دلیل مزیت های زیاد از جمله کنترل تغذیه گیاه، کاهش بیماری ها و آفات، نسبت به کشت های خاکی در حال توسعه است. انتخاب بستر کشت مناسب در سیستم کشت بدون خاک به دلیل ویژگی های مواد مختلف مورد استفاده برای بستر کشت، یکی از عوامل مهمی است که به طور مستقیم و غیر مستقیم در رشد و تولید گیاه تاثیر گذار است. در سیستم کشت هیدروپونیک، باید تمام عناصر غذایی مورد نیاز گیاه در بستر کشت فراهم بوده تا گیاه در تمام مراحل رشد خود دچار تنش و بحران نشود. EC زیاد در منطقه ریشه باعث می شود آب قابل دسترس گیاه محدود شود. آب موجود در بستر کشت روی اندازه میوه و وزن آن تأثیر مستقیم دارد. بستر هایی که قابلیت ذخیره آب کمتری دارند در جذب آب و مواد مغذی دچار مشکل شده و توانایی جذب به شدت کاهش می یابد. کوکوپیت، PH بستر کشت را تغییر می دهد و جذب عناصر را تحت تأثیر قرار می دهد. انواع کوکوپیت Cocopeat همچنین جایگزین خوبی برای پشم سنگ، پیت موس و پرلیت هستند. تخلخل بالا و ظرفیت نگهداری آب بالا، این محصول را به یکی از بهترین بسترها و تجهیزات کشت گلخانه تبدیل کرده است.. کوکوپیت دارای فوائد فراوانی ست. کاهش مصرف کود و سموم، جذب آب و مواد غذایی بالا، تخلخل بالا، قیمت مناسب، افزایش راندمان تولید، عاری از هر نوع علف هرز و عامل بیماری زا (ویروس، باکتری و قارچ)، تسریع جوانه زنی، کیفیت عالی، تسریع در رشد ریشه، و ظرفیت بالای نگهداری آب را می توان از مزایای کوکوپیت به حساب آورد. کوکوپیت را می توان برای گیاهان آپارتمانی مختلف مورد استفاده قرار داد. همنطور می توان در ابن موراد از کوکوپیت بهره گیری نمود: خاک کوکوپیت بهترین بستر در روش تولید هیدروپونیک، گل های لیلیوم و رز، گلخانه کشت خاکی به خصوص برای خیار، فلفل دلمه ای و گوجه، برای بستر کشت بذر و نشا، برای تولید قارچ.
پیت ماس Peat moss در واقع بقایای نوعی خزه و جلبک میباشد که بیشتر در کشورهایی مانند استونی و لیتونی تولید میشود. ابتدا این خزه ها جمع آوری شده و در طی فرایندی آماده سازی و بسته بندی میشود. پیت ماس تا بیست برابر وزن خود آب جذب میکند و برای حفظ رطوبت خاک بسیار عالی میباشد. پیت ماس دارایPH ۳.۵ تا ۴.۵ است. پیت ماس در رنگهای سیاه، قهوهای و سفید در بازار وجود دارد که تفاوت آنها در میزان مواد آلی و بافت پیت ماس می باشد. همچنین انواع پیت ماس Peat moss بر اساس سایز بافت وجود دارد که کاربرد آنها برای مصارف مختلف متفاوت میباشد. برای کاشت بذر کاکتوس بیشتر از نوع دانه ریز و متوسط استفاده میشود. پیت ماس (پیت موس) دارای کاربردهای مختلفی ست. به عنوان مثال می توان به این موراد اشاره نمود: بستر مناسب برای گلخانه های خیار، گوجه و سایر محصولات گلخانه ای | به علت دارا بودن مواد آلی بسیار بالا باعث بهبود خاک می شود | بستری مناسب برای کاشت بذر کاکتوس و انواع بذرهای سایر گیاهان و گل های آپارتمانی | در ترکیب خاک گل های آپارتمانی استفاده می شود به خصوص انواع کاکتوس ها و ساکولنت ها، بن سای، بنفشه آفریقایی، کاج مطبق و ... | نگهداری کود و جلوگیری از آبشویی | حفظ رطوبت بستر کاشت و خاک.
پالیز کشت با به کارگیری متخصصان و دانش آموختگان رشته کشاورزی، گیاه شناسی، و گیاه پزشکی توانسته است یکی از قوی ترین تیم های تخصصی را در سراسر کشور داشته باشد. این تیم تحقیقاتی توانسته اند انواع بستر کشت را تولید و به بازار ارائه دهند. بسیتری از گلخانه ااران، باغداران، کشاورزان، و علاقمندان به گیاهان آپارتمانی با خرید انواع بستر کشت بیولوژیک پالیز کشت، تجربه ای نو را داشته اند در زمینه پرورش و تولید گل و گیاه و درخت. شما عزیزان می توانید با توجه به نیاز خود به خرید یکی از انواع بستر کشت پالیز اقدام نمائید. به عنوان مثال می توانید بستر پالیز جهت تولید نهال، بستر بیولوژیک پالیز جهت کاشت گلهای زینتی در خاک، بستر بیولوژیک باغی پالیز برای کاشت انواع صیفی جات، بستر تولید نشا پالیز، و بستر گل های آپارتمانی پالیز را انتخاب و خریداری فرمائید. با خرید بستر آپارتمانی پالیز می توانید امیدوار باشید تا این موارد را شاهد باشید: تنظیم مقدار آبیاری و کاهش مصرف آب | جذب بهتر عناصر و مواد مغذی در خاک توسط باکتریهای فعال | بهبود خواص فیزیکوشیمیایی خاک | کاهش بیماری های خاکزی و ریشه ای | افزایش چشمگیر رشد گیاهان آپارتمانی | رهایی از حشرات موذی در خاک | رشد و شادابی هر چه بیشتر گیاهان و گلهای آپارتمانی. پالیز کشت در خدمت شما عزیزان و علاقمندان به انواع گل آپارتمانی ست.
در پایان این مقاله که در مورد بهترین بستر گیاهان آپارتمانی بود بیان می کنیم که برای هر نمونه گیاه باید دقت داشت تا بهترین خاک و مناسب ترین بستر را انخاب نمود. به عنوان مثال انتخاب خاک مناسب برای گیاهان گوشتی و گیاهان معمولی آپارتمانی کاملا متفاوت است. خاک مناسب گلدان های گیاهان گوشتی باید دارای زهکشی بسیار خوبی باشد و به گونه ای باشد که به هیچ وجه آب مازاد را در خود نگه ندارد. گیاهان گوشتی معمولا آب فراوانی را در برگ ها و ساقه خود ذخیره می کنند و این خاصیت بوته هایی است که جزء خانواده ای از گیاهان سرزمین های خشک و بیابانی می باشد. فیزیک این گیاهان برای مقابله با خشکی به گونه ای خلقت شده است که بتواند آب را ذخیره نماید پس به هیچ وچه نباید خاکشان با درصد رس بالا یا نگهدارنگی بالای آب باشد. ترکیب خاک این گونه گیاهان حداقل دو سوم ماسه ی طبیعی است که با ترکیبی مناسب از خاک های دارای املاح با PH مناسب ترکیب شده است. در نقطه مقابل در مورد دیگر گیاهان آپارتمانی باید در نظر داشت که بهترین ترکیب خاک برای گلدان های آپارتمانی در حالت معمول استفاده از چهار عنصر طبیعی به نسبت های درست است. این چهار عنصر ترکیب یک به چهار ماسه، خاک برگ، خاک باغچه الک شده و کود حیوانی کاملا پوسیده می باشد. این ترکیب بهترین حالت نگهدارنگی آب، بهترین زهکشی آب و منبع تغذیه گیاه و همچنین شرایطی درست برای تنفس ریشه گیاه را دارا می باشد. در این بین شما می تواند یعد از هر دوره یک ماهه آب دهی از مقدار مناسبی از کود های موجود در بازار یا کودهای ارگانیگ بهره گیری کنید. خاک گلدان، محل زندگی بوته خانگی ماست. یک بوته خوب ممکن است نسل ها در خانواده ای باقی بماند و در صورت نیاز حتی قلمه گیری شود و از خانه ای به خانه دیگر برود. برای گیاه آپارتمانی مان، بهترین خانه را انتخاب کنیم زیرا که او می تواند سال ها بدون داشتن نیاز آنچنانی در کنار ما زنده بماند، زیبایی ببخشد، تکثیر شود و موجبات آرامش ذهنی و روحی مان را فراهم آورد. پالیز کشت در خدمت شما ست تا بهترین بستر گیاهان آپارتمانی را تقدیم حضور تان کند.